Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Podprogram 2021 PLUS.
Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grupy osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. W gminie Czerwonak realizacją programu zajmuje się Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.
Kwalifikacji do programu dokonują oraz udzielają wszelkich informacji wyłącznie pracownicy socjalni Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwonaku ul. Gdyńska 30 w godzinach urzędowania. Osoby pozytywnie zweryfikowane (spełniające kryteria finansowe udziału w Programie) zostaną wpisane na listę Beneficjentów i otrzymywać będą cyklicznie żywność w formie paczek. Żywność w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
Każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, może otrzymać w nich produkty następującego typu: artykuł skrobiowy - makaron jajeczny, artykuł mleczny - mleko UHT, artykuł owocowo/warzywny - powidła śliwkowe, artykuł mięsny - szynka wieprzowa w puszce, cukier biały i olej rzepakowy.
Prócz wsparcia żywnościowego, Beneficjenci programu, zobowiązani są do uczestnictwa w działaniach proponowanych przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej realizowanych w ramach jego działalności tj. np. min: w warsztatach, spotkaniach edukacyjnych, konsultacjach ze specjalistami. Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań ustawowych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwonaku, prowadzone będą również edukacyjne działania towarzyszące współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w postaci warsztatów (najczęściej kulinarnych, dietetycznych) dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Warsztaty kulinarne z elementami edukacyjnymi mają na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania (możliwe są indywidualne konsultacje). Skierowane są do różnych grup pokoleniowych. Prowadzone są przez ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych otrzymywanych w ramach programu. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej.
Osoby korzystające ze wsparcia Programu zobowiązani są do brania czynnego udziału
w ww. działaniach.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza odpowiednio 220% i (od 15.05.2023 r.) kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej – 1707,20 zł (do 14.05.2023 r) i 1823,60 zł (od 15.05.2023 r) dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1320 zł (do 14.05.2023 r) i 1410 zł (od 15.05.2023 r) dla osoby w rodzinie.
W przypadku prowadzenia gospodarstwa rolnego przyjmuje się że z 1ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 345 zł.
Za dochód netto uważa się sumę miesięcznych przychodów pomniejszoną o: inna czcionka
- miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
- składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
- kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
Na dochód określony w przepisach ustawy o pomocy społecznej składają się przychody wszystkich członków rodziny, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, uzyskane w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku, a w przypadku utraty w tym miesiącu dochodu –z miesiąca, w którym wniosek został złożony.
Do dochodu wlicza się m.in.
- wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę, umowy zlecenia i o dzieło,
- wynagrodzenia za pracę dorywczą,
- świadczenia rodzinne i pielęgnacyjne, z wyłączeniem jednorazowych,
- renty,
- emerytury,
- alimenty,
- odliczane (przez pracodawcę) od wynagrodzeń obciążenia komornicze z tytułu postępowań administracyjnych, spłata rat pożyczki czy ubezpieczenia,
- zasiłki dla bezrobotnych,
- dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej,
- dochody z gospodarstwa rolnego,
- świadczenia z pomocy społecznej (zasiłki stałe i okresowe),
- dochody z majątku rodziny (czynsze najmu i dzierżawy),
- dodatek mieszkaniowy,
- dodatek energetyczny.
Do dochodu nie wlicza się:
- świadczenie uzyskiwane na podstawie „ustawy 500 +” (świadczenie wychowawcze),
- jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego,
- zasiłku celowego,
- pomocy materialnej mającej charakter socjalny albo motywacyjny, przyznawanej na podstawie przepisów o systemie oświaty (stypendium szkolne),
- wartości świadczenia w naturze,
- świadczenia przysługującego osobie bezrobotnej na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z tytułu wykonywania prac społecznie użytecznych,
- świadczenia pieniężnego i pomocy pieniężnej, o której mowa w ustawie z dnia 20 marca 2015r. o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych
z powodów politycznych
- dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - PODPROGRAM 2021 PLUS – podsumowanie i efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Czerwonaku z terenu Województwa Wielkopolskiego przy współpracy z Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizował w okresie lipiec – wrzesień 2023 r. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2021 PLUS współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
2. Beneficjenci Programu otrzymali w formie paczek bezpłatne zestawy, następujących artykułów spożywczych:
warzywne i owocowe (powidła śliwkowe),
mleczne (mleko UHT),
cukier biały,
tłuszcze (olej rzepakowy),
skrobiowe (makaron jajeczny świderki),
mięsne (puszki z mieloną szynką wieprzową).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 208 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Czerwonak (woj. wielkopolskie)
4. Osobom potrzebującym przekazaliśmy:
- 3 tony 180,8 kg produktów spożywczych,
- łącznie w 213 paczkach żywnościowych.
5.W ramach Podprogramu 2021 PLUS dla 12 osób korzystających z wsparcia w ramach Programu zorganizowano i przeprowadzono 2 warsztaty kulinarno - edukacyjne w ramach działań towarzyszących.